Henningsvær – en helt unik opplevelse!

posted by on 2017.04.21, under Uncategorized
21:

Lofoten som opplevelses-destinasjon har ufattelig mye å by på, men vi skal komme med en krystallklar anbefaling: det kan være smart å reise dit utenom den store turistsesongen på sommeren!

Henningsvær-oversikt
Hvis du aldri har vært i Lofoten før drømmer du nok om å oppleve noen deilige dager der i sommerferien din. Vel, det er virkelig flott i Lofoten om sommeren, men én ting kan vi love deg: det er til tider kaotisk! Enorme mengder bobiler på smale og svingete veier og ikke en rorbu eller et hotellrom å oppdrive for dem som måtte ha behov for ‘vanlig’ overnatting. Dette er et faktum, og det er en kjennsgjerning at Lofoten lever meget godt på turisttilstrømningen sommerstid. Spesielt gjelder dette fiskevær som for eksempel Henningsvær. Vi anbefaler en tur utenom sesongen ettersom du da lettere kan få tak i rorbuer samt at andre aktiviteter er lettere å få booket. Synes du det er kostbart med en slik weekend har du alltid muligheten til å skaffe deg penger på mer oppfinnsomme måter – hvis du forstår hva vi mener! Tro oss; det er verdt hver en krone!

Og det er nettopp Henningsvær vi skal snakke om videre i denne artikkelen!

En perle på vår jord!

For å komme deg til Henningsvær må du følge E10 utover Lofoten, og den første store plassen du kommer til er Svolvær. Lofotens hovedstad, som byen også kalles, ligger snaut to og en halv times kjøring fra Harstad, for å referere til noe mer ‘kjent’. Du kan naturligvis stoppe i Svolvær, for det er jaggu et flott sted det også, men kjører du videre i omtrent 20 minutter kommer du til Henningsvær – etter å ha tatt av E10. Veien fra E10 og ut mot Henningsvær er en studie i gammel nord-norsk veibygging, og det er nesten fantastisk å oppleve den smale veien slynge seg rundt berg og inn i små viker, mens fjellene tårner opp på ene siden og havet holder deg som gissel på den andre siden!

Når du nærmer deg Henningsvær får du se fiskeværet åpenbare seg i havgapet med sin tette bebyggelse på øyen, og den majestetiske og sjarmerende bruen med bare ett kjørefelt! Det er et syn for guder og noe man rett og slett er nødt til å åpenbare.

Mange velger å kjøre med bobiler eller campingvogner ut dit, men det finnes som sagt også rorbuer og hotellplasser som man kan benytte deg av. Utenom sesongen er det godt med plass og man får en bedre opplevelse av stedet.

Ikke som andre steder

Henningsvær sentrum
Henningsvær er ikke som andre steder og dette ser du spesielt godt på utvalget av butikker og øvrig næring. Det finnes butikker av alle slag og man kan handle både klær, mat, kunst etc. samt at man kan nyte litt uteliv, restaurantliv og annet. Det som er påtagende er at det ikke finnes én kjedebutikk, og da med ett hederlig unntak: Joker-butikken hvor man handler mat! Dette tror jeg aldri at jeg har sett noen andre steder med såpass ‘mye’ befolkning, og det sier ganske mye om mentaliteten til de som bor der ute. Henningsvær handler om det som er ekte, samtidig som de driver butikk på en smart måte. Dette liker vi og det forteller oss at de ikke har solgt seg ut.

Folkene du møter der er, for å si det på godt nord-norsk, ‘steike trivelig’, og det er rett og slett hyggelig å være der. Atmosfæren er rolig og sindig, men samtidig energisk og pulserende!

Et klatresamfunn

Klatrekafeen-i-Henningsvær
Det er faktisk et levende klatresamfunn i Henningsvær og mye av årsaken til det er den legendariske fjellveggen som går under navnet ‘Presten’. På den velkjente Klatrekaféen kan stemningen stige i taket i uformelle og herlige maritime omgivelser, og på sommerhalvåret har man en trubadur fra Hamarøy som bruker å spille. Vi har opplevd denne herremannen og tro oss: han kan covre Tom Waits og Bob Dylan som ingen andre!

Klatrekaféen har et broket og forskjellige publikum og det er ingen tvil om at utstyrsnivået på den yngre garde ligger langt over det vi vanlige friluftsinteresserte har. Her er klatreklærne av beste merke og det er skjegg, barter, hår i musespeler og solbrente ansikter i fleng. Kanskje litt overkill til tider, men det gjør ingenting! Ingen ser rart på deg om du kommer inn der, for husk: dette er jo nærmest en bohemsk plass å nyte pilsen og vinen sin på!

Spektakulær fotballbane

Kunstgress-henningsvær
Er du en fotballinteressert som rett og slett ikke klarer å la være å lime en ball i krysset på jevnlig basis? Hvis du stikker rett gjennom sentrum av Henningsvær (Heimøya) og går over moloen (som forøvrig gir deg panoramautsikt til hele den skjermede havnen) så kommer du til den andre øya som utgjør fiskeværet. Tar du direkte til høyre og går litt oppover kommer du til en kunstgressbane som mildt sagt er spektakulær. Vi er nesten sikre på at du aldri har opplevd lignende, for helt ytterst mot storhavet ligger banen klemt inn mellom store berg med fiskehjeller på toppene. Synet er nesten ikke til å tro og må egentlig oppleves for at man skal tro det.

Spising

Er du i Henningsvær må du rett og slett prøve en av restaurantene som finnes der. Det er flere av dem og på den ytterste øye har du blant annet Finnholmen Brygge som også tilbyr overnatting. Den holder til helt med havna og med utsikt over Heimøya. Utepils på terrassen anbefales, og du må da naturligvis prøve en Lofotpils!

Ellers kan vi anbefale at du stikker innom hotellet/restauranten Knusarn (!) på Heimøya og prøver fiskesuppen deres. Denne er nydelig og serveres med brød, olje og salt. Og det beste av alt: når du har spist opp kommer de ut med suppekjelen og gir deg påfyll! Det er nordnorsk gjestfrihet på sitt aller, aller beste, og det er nesten som å spise middag hjemme hos bestemor.

Sea-rafting-henningsvær

Utover dette er det mange aktiviteter man kan være med på og en av dem vi kan anbefale er Midnight Sun Sea Rafting! Vent til været er godt, book plass på båten og bli med ut i storhavet på en fartsfylt og herlig opplevelse. Her spares det ikke på hestekreftene, og i tillegg får man se når mannskapet mater ørna, vi får se sel (og hval hvis man er heldig) samt at man kjører et godt stykke ut mot havet til et spesielt skjær hvor man får se midnattsola. En magisk opplevelse og er man heldig dukker det opp en sel eller to!

Vil oppleve noen dager som er fylt med magi og deilige opplevelser vet du altså hvor turen bør gå: Henningsvær er stedet!

Mer informasjon om Lofoten finner du her!

pagetop